Met de start van het stormseizoen neemt de kans op wateroverlast toe. Gelukkig nemen gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta maatregelen! Het stormseizoen is van oktober tot en met april. In deze periode is de kans op hoog water en overstroming het grootst.
Dordrecht is kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Maar elk jaar hebben we in Dordrecht te maken met hoog water en wateroverlast. En door klimaatverandering stijgt de kans op een grote overstroming. Met Festival Voor de Vloed vragen we met een culturele knipoog aandacht voor dit risico. En laten we Dordtenaren op ludieke manieren ervaren wat zij zelf kunnen doen om zich voor te bereiden voor als het mis gaat. Maar, bovenal vieren we dat Dordrecht klaar is voor de vloed!
Over het evenement
Na een al behoorlijk natte eerste helft van het jaar, is er met de start van het stormseizoen nóg meer kans op wateroverlast. Gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta nemen maatregelen om jou als inwoner of bezoeker te beschermen. Maar weet je ook wat je zelf moet doen als het water komt? Tijdens het festival kom je op verrassende manieren van alles over te weten en ben je in no time #KlaarVoordeVloed!
Alvast weten hoe je je het beste voorbereidt op het stormseizoen? Kijk dan op www.klaarvoorhetwater.nl
Waarom dit festival?
De afgelopen jaren heeft Dordrecht verschillende belangrijke historische mijlpalen gevierd, zoals de Dordtse synode, 800 jaar stad en de Sint-Elisabethsvloed. Daarbij zijn mooie en bijzondere culturele evenementen en projecten tot stand gebracht, zoals de stadsopera 'Maria Keizerin van Dordrecht'. De samenwerking binnen de culturele sector heeft hiermee een impuls gekregen en deze evenementen droegen bij aan het versterken van het (landelijke) imago van de stad. Verleden en heden werden daarbij verbonden, waarbij het accent op het verleden lag. Met het nieuwe festival 'Voor de Vloed' leggen we het accent meer op het heden en de toekomst.
Meer informatie via www.klaarvoorhetwater.nl
Waterveiligheid en cultuur
Wil je nog meer weten over het stormseizoen of waterveiligheid? Meer informatie vind je via deze websites:
Wil je weten waar je veilig kunt zwemmen? Hoe je je tuin watervriendelijk maakt of wat je moet doen bij een dreigende overstroming? Dit en meer vind je op onswater.nl. Dé website over schoon en voldoende water en waterveiligheid.
Benieuwd hoe hoog het water bij jou staat bij een overstroming en wat dat voor gevolgen heeft?
Waterveiligheid gaat over de bescherming tegen overstromingen. Dit gebeurt met waterkeringen zoals dijken en duinen. En ook door het beheren van onze waterwegen zoals rivieren en meren.
Waterveiligheid in Nederland in een notendop
Deze brochure legt op hoofdlijnen uit hoe we ons in Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit rivieren, de zee en andere grote wateren. Ofwel: hoe is de waterveiligheid in Nederland geregeld? Wat betekent dat in de praktijk? En hoe bereiden we ons voor op de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging?